جابه‌جایی پارکینگ در مالکیت مجتمع‌های آپارتمانی: بررسی قوانین و بخشنامه‌های مرتبط

جابه‌جایی پارکینگ بین املاک با منشاء مالکیتی متفاوت نیازمند مستندات قانونی معتبر است که در شرایط فعلی وجود ندارد و اجرای آن در سطح کشور مجاز نیست.

به‌روزرسانی: ساعاتی پیش
برگه نظرات مشورتی در یک پوشه با طراحی ساده و قلم.

در پاسخ به پرسش سردفتر محترم دفتر اسناد رسمی ۱۳۰ کرج درباره امکان جابه‌جایی پارکینگ در مجتمع‌های آپارتمانی و با توجه به مالکیت آپارتمان‌ها، نظریه مشورتی دفتر حقوقی و حمایت قضایی کانون سردفتران و دفتریاران استان البرز ارائه شده است. این نظریه به بررسی منشاء مالکیت، قوانین و بخشنامه‌های ثبتی موجود می‌پردازد.

بررسی منشاء مالکیت و جابه‌جایی پارکینگ

در صورتی که فردی مالک دو آپارتمان در یک مجتمع باشد و یکی از آن‌ها دارای پارکینگ و دیگری فاقد پارکینگ باشد، تغییرات در سند مالکیت این اموال به مقررات مالکیتی وابسته است. این سند‌ها ممکن است طبق ماده ۱۰۶ آیین‌نامه قانون ثبت صادر شده یا در قالب بیع قطعی به مالک منتقل شده باشند که هریک منشاء مالکیتی متفاوت دارند.

بررسی بخشنامه‌های مربوطه

بخشنامه‌های شماره ۴۹۷۷ س / ۲ و ۱/۹۲۳۲ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در خصوص جابه‌جایی پارکینگ، توسط اداره کل ثبت اسناد تهران صادر شده‌اند. با این حال، وجاهت و قابلیت اجرای این بخشنامه‌ها در سطح کشور به دلیل عدم تطابق با ماده ۲ دستورالعمل صدور اسناد مالکیت تک برگ و عدم صدور آن توسط بالاترین مقام اجرایی مورد بحث است.

قابلیت اجرا و وجاهت بخشنامه‌ها

به‌طور خاص، بخشنامه کد ۹۰۰ مجموعه بخشنامه‌های ثبتی تنها در مورد اسنادی که طبق ماده ۱۰۶ آیین‌نامه اجرایی قانون ثبت اسناد و املاک صادر شده‌اند معتبر است. برای اسنادی که منشاء مالکیت متفاوتی دارند، اجرای آن الزامی نیست و از منظر حقوقی، اعتبار ندارد.

نتیجه‌گیری

با توجه به نبود عنصر قانونی لازم برای اعمال تغییرات مالکیتی در اسنادی با منشاء مالکیتی متفاوت، جابه‌جایی پارکینگ در شرایط مورد بحث فاقد مجوز قانونی است. بخشنامه‌های موجود نیز تنها برای اسناد صادر شده بر اساس ماده ۱۰۶ آیین‌نامه اجرایی قانون ثبت معتبر هستند.

سوالات متداول

خیر، به دلیل نبود عنصر قانونی کافی برای تغییر مالکیت در موارد با منشاء متفاوت، جابه‌جایی پارکینگ فاقد مجوز قانونی است.

خیر، برخی بخشنامه‌ها تنها برای موارد خاص و اسناد خاص صادر شده و قابلیت اجرا در سطح ملی را ندارند.

یکی از عوامل تأثیرگذار، منشاء مالکیت اسناد است که بسته به نوع سند ممکن است بخشنامه‌ها متفاوت اعمال شوند.

خیر، در شرایط فعلی و با توجه به نبود قوانین کافی، چنین امکانی وجود ندارد.

بهترین راه مشاوره با وکیل یا مشاور حقوقی است که اطلاعات به‌روز در این زمینه داشته باشد.

نسخه کامل متن رسمی

تاریخ: ۱۴۰۳/۰۸/۰۹

شماره: ۵۰۲۰ ک ص ۰۳

سردفتر محترم دفتر اسناد رسمی ۱۳۰ کرج

با سلام و احترام

بازگشت به شماره ۵۰۵ مورخ ۱۴۰۳/۰۷/۲۲ بدینوسیله نظریه مشورتی دفتر حقوقی و حمایت قضایی کانون سردفتران و دفتریاران استان البرز در خصوص این پرسش که:

آیا در صورتی که فردی در یک مجتمع آپارتمانی مالک دو آپارتمان باشد، یکی از آپارتمان‌های مذکور دارای یک باب پارکینگ و دیگری فاقد پارکینگ باشد و سند مالکیت یکی از آپارتمان‌ها در اجرای ماده ۱۰۶ آیین نامه قانون ثبت و دیگری به بیع قطعی بنام مالک صادر شده و در حال حاضر به استناد کد ۹۰۰ مجموعه بخشنامه‌های ثبتی قصد جابجایی پارکینگ مذکور در آپارتمان‌های تحت مالکیت خویش داشته باشد، آیا با توجه به منشاء مالکیت، چنین امری قابل انجام می‌باشد یا خیر؟

به شرح ذیل اعلام میگردد:

صرف نظر از اینکه مطابق مقررات اداری، بخشنامه باید توسط بالاترین مقام اجرایی دستگاه مربوطه صادر گردد، لکن بخشنامه شماره ۱۰۱/۸۹/۸۶۰۲۴ مورخه ۱۳۸۹/۰۷/۱۵ موضوع کد ۹۰۰ مجموعه بخشنامه‌های ثبتی توسط اداره کل ثبت اسناد و املاک تهران صادر که مطابق بخشنامه‌های شماره ۴۹۷۷-س/۲ مورخه ۱۳۶۷/۱۱/۱۷ و ۱/۹۲۳۲ مورخه ۱۳۷۹/۰۴/۰۹ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور موضوع کد ۵۵۵ مجموعه بخشنامه‌های ثبتی، نه تنها فاقد وجاهت بوده بلکه قابلیت اجرا در سراسر کشور را نیز نخواهد داشت.

علی ایحال بخشنامه موضوع کد ۹۰۰ مجموعه بخشنامه‌های ثبتی با فرض صلاحیت مرجع صادر کننده آن، مستنداً به ماده ۲ دستور العمل صدور اسناد مالکیت تک برگ موضوع بخشنامه شماره ۸۹/۴۴۸۳۹ مورخه ۱۳۸۹/۰۳/۱۷ صرفاً در خصوص اسناد مالکیتی که در اجرای ماده ۱۰۶ آیین‌نامه اجرایی قانون ثبت اسناد و املاک صادر شده، معتبر بوده و به اسنادی که منشاء مالکیت آن متفاوت باشد، سرایت نداشته و در حال حاضر عنصر قانونی در خصوص اسنادی که منشاء مالکیت آن متفاوت است وجود ندارد.

رئیس دفتر حقوقی و حمایت قضایی کانون سردفتران و دفتریاران استان البرز، امیر حسینی جلیلیان

↴ دیدگاه و نظرتان را درباره این مطلب بنویسید

سوالات شما توسط مدیر سایت یا سایر کاربران پاسخ داده خواهد شد.

بیشتر بدانید:
پارکینک / انباری
برای دوستانتان بفرستید:
مطالب مرتبط
پیشنهاد ویژه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

اخذ گواهی مالیاتی برای فسخ، اسقاط شرط و انتقال سند در قرارداد صلح عمری الزامی است؟
چگونه رتبه دفاتر اسناد رسمی تعیین می‌شود؟
keyboard_arrow_up