در سند صلح عمری، میتوان شرط کرد که منافع ملک برای مصالح باقی بماند تا او بتواند در طول عمر خود از ملک استفاده کند. اگر چنین شرطی وجود داشته باشد، متصالح نمیتواند از منافع ملک استفاده کند، آن را اجاره دهد یا بفروشد و اگر حق استفاده از منافع فقط برای مصالح ذکر شده و قابل توارث نباشد، مصالح میتواند قبل از فوت از این حق اعراض کند. اما اگر حق محدود به مصالح نباشد، بعد از فوت مصالح، این حق به ورثه منتقل میشود. و ورثه و متصالح میتوانند توافق کنند و سندی تنظیم کنند که منافع ملک به متصالح منتقل شود. برای این کار، ورثه باید به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کرده و سند اقرار به اسقاط و زوال شرط حفظ منافع را تنظیم کنند. این سند بهطور رسمی تأیید میکند که شرط حفظ منافع از بین رفته و منافع ملک به متصالح منتقل شده است.
اقرار ورثه به اسقاط و زوال شرط حفظ منافع در سند صلح عمری
اقرار به اسقاط و زوال شرط حفظ منافع
وقتی سند صلح عمری تنظیم میشود، طرفین میتوانند شرط کنند که منافع استفاده از ملک برای مصالح باقی بماند.
به این ترتیب، مصالح میتواند در طول عمر خود از منافع ملک، شامل استفاده و سکونت، بهرهمند شود.
اگر چنین شرطی در سند صلح عمری وجود داشته باشد، متصالح حق استفاده از منافع، اجاره دادن یا فروش ملک با منافع را ندارد.
اگر این حق فقط برای مصالح در سند صلح عمری ذکر شده باشد و در سند آمده باشد که این حق قابل توارث نیست، مصالح میتواند قبل از فوت از این حق اعراض کند. نحوه اعراض از منافع صلح عمری را میتوانید از این لینک مشاهده کنید.
اما اگر در سند صلح عمری این حق محدود به مصالح نباشد، بعد از فوت مصالح، این حق به ورثه منتقل میشود.
و در صورتی که ورثه و متصالح به توافق برسند، میتوان سندی تنظیم کرد تا همه منافع ملک به متصالح تعلق گیرد.
در این صورت، ورثه باید به دفترخانه اسناد رسمی (دفترخانه تنظیمکننده سند صلح عمری یا هر دفترخانه دیگری) مراجعه کرده و سند اقرار به اسقاط و زوال شرط حفظ منافع صلح عمری را تنظیم کند.
در این صورت، ورثه باید به دفترخانه اسناد رسمی (دفترخانه تنظیمکننده سند صلح عمری یا هر دفترخانه دیگری) مراجعه کرده و سند اقرار به اسقاط و زوال شرط حفظ منافع صلح عمری را تنظیم کنند.
این سند بهطور رسمی تأیید میکند که شرط حفظ منافع صلح عمری از بین رفته و منافع ملک به متصالح منتقل شده است.
نمونه سند اقرار ورثه به اسقاط و زوال شرط حفظ منافع در سند صلح عمری
به موجب شرط ضمن عقد مندرج در سند صلح شماره ….. مورخ ….. دفترخانه ….. ، منافع مورد صلح به خانم/آقای … (مصالح سند موصوفه) مادامالعمر تعلق گرفته. این منافع ناشی از شش دانگ عرصه و اعیانی ملک پلاک ثبتی ….. فرعی از ….. اصلی واقع در بخش ….. میباشد.
با توجه به گواهی فوت شماره ….. مورخ ….. صادره از اداره ثبت احوال ….. که فوت مصالح سند ابرازی را تأیید میکند، اعلام میگردد که خانم/آقای … مصالح سند فوقالذکر در تاریخ ….. درگذشته و به رحمت ایزدی پیوسته است. بنابراین، به موجب این سند رسمی، شرط تعلق منافع مذکور مندرج در سند صلح از تاریخ فوت مصالح ساقط و زائل گردیده و منافع رقبه فوق با متعلقات آن نیز به تبع عین در مالکیت متصالح سند صلح قرار گرفته است.
با این اعلام اعراض و اقرار، هیچگونه حقی منبعد برای مقر باقی نخواهد ماند و منافع تابع عین و متعلق به مالک خواهد بود. سایر شروط (در صورت وجود) به قوت و اعتبار خود باقی است و این سند فقط در نفس اقرار مؤثر است.
برای تنظیم این سند باید به دفترخانه مراجعه بفرمایید. نزدیکترین دفترخانه را از اینجا بیابید.
هزینه تنظیم سند اقرار به اعراض از منافع صلح عمری
هزینه تنظیم این سند در دفترخانه اسناد رسمی: 573,000 تومان است.
که برای هر نفر اضافی بیش از دو نفر، 22,000 تومان به مبلغ فوق اضافه خواهد شد.