ابلاغ نظریه مشورتی درباره مالیات و حق‌الثبت وکالت بلاعزل اموال غیرمنقول

آیا تنظیم وکالت‌نامه بلاعزل برای انتقال املاک غیرمنقول مشمول قانون جدید ثبت است؟ اداره کل حقوقی قوه قضاییه به این پرسش پاسخ داده است. در این پست، به بررسی جزئیات این نظریه مشورتی می‌پردازیم.

برگه نظرات مشورتی در یک پوشه با طراحی ساده و قلم.

مالیات و حق‌الثبت وکالت بلاعزل املاک غیرمنقول بر اساس قانون جدید چگونه است؟

به دنبال ابهامات موجود در خصوص نحوه اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، به ویژه در مورد اسناد وکالت بلاعزل، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور از اداره کل حقوقی قوه قضاییه استعلام نمود.

اخیراً، نظریه مشورتی این اداره کل در پاسخ به این استعلام واصل شده است که ابعاد مهمی از اجرای این قانون را روشن می‌سازد. در این مقاله، ضمن بررسی این نظریه، به نکات کلیدی آن برای فعالان حوزه ثبت اسناد و املاک و عموم مردم خواهیم پرداخت.

۱. عدم اجرای کامل قانون الزام به ثبت رسمی معاملات در حال حاضر:

بر اساس نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه، حکم مقرر در تبصره ۲ ماده ۱ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مصوب ۱۴۰۳، به معنای لازم‌الاجرا شدن تمامی احکام مقرر در این قانون نیست. این بدان معناست که در حال حاضر، ممکن است برخی از مواد و تبصره‌های دیگر این قانون به طور کامل اجرایی نشده باشند.

۲. شمول تبصره ۲ ماده ۱ قانون بر وکالت‌های بلاعزل انتقال مالکیت:

نکته حائز اهمیت در این نظریه مشورتی، تأکید بر اطلاق تبصره ۲ ماده ۱ قانون مذکور است. این تبصره به طور کلی به «مطلق وکالت‌های بلاعزل انتقال مالکیت در خصوص اموال غیرمنقول» اشاره دارد. بر این اساس، صرف‌نظر از تاریخ صدور سند رسمی مالکیت ملک، چنانچه قرارداد وکالت بلاعزل انتقال مالکیت پس از لازم‌الاجرا شدن این تبصره (که در حال حاضر لازم‌الاجرا است) تنظیم شده باشد، مشمول مقررات آن خواهد بود.

۳. معیار محاسبه مالیات، حق‌الثبت و حق‌التحریر وکالت بلاعزل:

طبق این نظریه، میزان مالیات، حق‌الثبت و حق‌التحریر تنظیم وکالت‌نامه بلاعزل انتقال مالکیت اموال غیرمنقول، بر اساس معیار تعیین شده در ماده ۱ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات، معادل تنظیم سند رسمی انتقال ملک است. این موضوع، چه سند رسمی مالکیت ملک قبل و چه بعد از لازم‌الاجرا شدن قانون صادر شده باشد، تفاوتی نخواهد داشت.

نتیجه‌گیری:

نظریه مشورتی اخیر اداره کل حقوقی قوه قضاییه، ابهامات مهمی را در خصوص نحوه اجرای قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، به ویژه در مورد وکالت‌های بلاعزل، برطرف نموده است. بر اساس این نظریه، در حال حاضر تمامی مفاد این قانون لازم‌الاجرا نیست، اما تبصره ۲ ماده ۱ آن که مربوط به وکالت‌های بلاعزل انتقال مالکیت است، اجرا می‌شود و هزینه تنظیم این وکالت‌نامه‌ها معادل هزینه تنظیم سند رسمی انتقال ملک خواهد بود. این موضوع برای افرادی که قصد تنظیم یا وکالت در انتقال املاک غیرمنقول را دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.

نسخه کامل متن رسمی:

نامه اول:

جناب آقای دکتر بابایی

رئیس محترم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

با سلام،

احتراماً، بازگشت به نامه شماره ۱۴۰۳/۱۸۷۱۸۴ مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱ در خصوص «اسناد وکالت موضوع تبصره ۲ ماده ۱ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول»، به پیوست نظریه مشورتی اداره کل حقوقی این معاونت به شماره ۱۷/۱۴۰۳/۱۹۷۷ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۱ جهت بهره‌برداری لازم به حضور ارسال می‌گردد.

سید بهزاد پورسید

شماره 1403221435 مورخ 1403/12/5

نامه دوم:

جناب آقای دکتر پورسید

شماره پرونده: 7/1403/977

شماره پرونده: 977-75-1403ح

معاون محترم حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه

سلام علیکم

با احترام، بازگشت به نامه شماره ۹۰۰۰/۲۱۶۲۴/۵۰۰ مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۲۶ به شماره ثبت وارده ۹۷۷ مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۲۰ مبنی بر اظهار نظر در خصوص استعلام شماره ۱۴۰۳/۱۸۷۱۸۴ مورخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱ معاون محترم امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام می‌شود:

اولاً، حکم مقرر در تبصره ۲ ماده ۱ قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول مصوب ۱۴۰۳ دایر مدار لازم‌الاجرا شدن تمامی احکام مقرر در این قانون نمی‌باشد.

ثانیاً، با توجه به اطلاق تبصره ۲ ماده ۱ یادشده که راجع به «مطلق وکالت‌های بلاعزل انتقال مالکیت در خصوص اموال غیرمنقول» است؛ صرف‌نظر از تاریخ صدور سند رسمی مالکیت ملک موضوع وکالت، چنانچه قرارداد وکالت بلاعزل انتقال مالکیت در زمان اجرایی شدن این تبصره – که در حال حاضر نیز لازم‌الاجرا است – تنظیم شده باشد، میزان مالیات، حق‌الثبت و حق‌التحریر تنظیم چنین وکالتنامه‌ای بر اساس معیار تعیین شده در این ماده، معادل تنظیم سند رسمی انتقال ملک است؛ اعم از آنکه سند رسمی مالکیت ملک موضوع وکالت بلاعزل انتقال قبل یا بعد از لازم‌الاجرا شدن این قانون صادر شده باشد.

دکتر احمد محمدی باردئی

مدیرکل حقوقی قوه قضاییه

سوالات متداول:

آیا با این نظریه، هزینه تنظیم وکالت بلاعزل افزایش می‌یابد؟ بله، بر اساس این نظریه، هزینه تنظیم وکالت بلاعزل انتقال مالکیت املاک غیرمنقول معادل هزینه تنظیم سند رسمی انتقال خواهد بود.

آیا این قانون شامل وکالت‌نامه‌های تنظیم شده قبل از لازم‌الاجرا شدن تبصره ۲ ماده ۱ می‌شود؟ خیر، این نظریه مشورتی تأکید دارد که اگر قرارداد وکالت بلاعزل پس از لازم‌الاجرا شدن این تبصره تنظیم شده باشد، مشمول آن است.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ نظرات و سوالات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید. همچنین، برای اطلاع از آخرین اخبار و مقررات حوزه ثبت اسناد و املاک، وب‌سایت محضرچی را دنبال کنید.

↴ دیدگاه و نظرتان را درباره این مطلب بنویسید

سوالات شما توسط مدیر سایت یا سایر کاربران پاسخ داده خواهد شد.

بیشتر بدانید:
الزام به ثبت رسمیوکالت
برای دوستانتان بفرستید:
مطالب مرتبط
پیشنهاد ویژه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

آیین نامه اجرایی بند (ث) ماده (۱۱۳) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت ج.ا.ا.
معامله عادی ملک پس از قانون جدید ثبت: آیا فروشنده می‌تواند اجرت‌المثل بگیرد؟
keyboard_arrow_up