از یک سال پس از راهاندازی سامانه، کلیه نقل و انتقالات باید به صورت رسمی انجام شود و تنظیم اسناد عادی در بنگاههای مشاور املاک معتبر نخواهد بود.
صفدر کشاورز: نقل و انتقال املاک از تیر ۱۴۰۴ فقط به صورت رسمی + ویدئو
تغییرات جدید در نقل و انتقال املاک: الزام به ثبت رسمی
صفدر کشاورز، سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفت: باید عرض کنم که مطابق قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، کلیه اسناد مالکیتی که قبل از تاریخ سوم تیر ماه ۱۴۰۳ صادر شدهاند، از زمانی که سامانه ساماندهی اسناد عادی راهاندازی شود و تا یک سال پس از راهاندازی آن سامانه، همچنان میتوانند مانند گذشته نقل و انتقالات خود را هم به صورت رسمی و هم به صورت عادی انجام دهند، اعم از اینکه املاکشان دارای سند مالکیت باشد یا نباشد. اما برابر تبصره ۴ ماده ۱ این قانون، اسناد حدنگاری (تکبرگی) که از تاریخ سوم تیر ماه سال جاری صادر میشوند، لزوماً باید به صورت رسمی نقل و انتقال یابند و اگر به صورت رسمی انجام نشود و به صورت عادی باشد، مشمول ضمانتهای موضوع ماده ۱ این قانون قرار میگیرند.
قانون جدید ثبت اسناد: پایان نقل و انتقالات عادی املاک
تا قبل از تاریخ ۳ تیر، هر کسی که میخواست نقل و انتقال انجام دهد، میتوانست به مشاورین املاک یا دفاتر اسناد رسمی مراجعه کند و مستقیماً نقل و انتقال خود را انجام دهد. اما طبق این قانون، کلیه افرادی که سند مالکیت دارند یا فاقد سند هستند، موظفند از یک سال پس از راهاندازی سامانهای که سازمان ثبت بنا دارد راهاندازی کند، کلیه نقل و انتقالات خود را صرفاً به صورت رسمی انجام دهند. دیگر بحث مشاور املاک و تنظیم مبایعهنامه در بنگاه مشاور املاک وجود ندارد. اگر به بنگاه مشاور املاک مراجعه میکنند، فقط برای ایجاد تفاهم است و نه تنظیم مبایعهنامه. با دسترسی که سازمان ثبت به مشاورین املاک داده، مفاد قرارداد را وارد سامانه میکنند، اما تنظیم سند در دفتر اسناد رسمی انجام میگیرد. این قانون برای کلیه املاکی که اسنادشان قبل از ۳ تیر ۱۴۰۳ صادر شده باشد، اعمال میشود و نه بعد از آن.
الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول از تیر ۱۴۰۴
هر زمان سامانه راهاندازی شود، یک سال بعد از آن، هرگونه نقل و انتقال نسبت به این املاک فقط به صورت رسمی و در دفاتر اسناد رسمی انجام میشود. سازمان ثبت مطابق ماده ۱۰، یک سال فرصت دارد این سامانه را راهاندازی کند، یعنی تا تیر ۱۴۰۴ فرصت برای راهاندازی سامانه وجود دارد. اما استثنای تبصره ۴ که عرض کردم، اسناد مالکیتی که از تاریخ ۳ تیر صادر میشوند، اگر بخواهند نقل و انتقال شوند، لزوماً باید به صورت رسمی باشد و دیگر بحث مشاور املاک و تنظیم اسناد عادی وجود ندارد. اگر به مشاور املاک مراجعه میکنند، فقط برای ایجاد تفاهم است و مشاور املاک فقط اطلاعات را وارد سامانه میکند و برای تنظیم سند باید به دفترخانه مراجعه کنند.
تغییرات مهم در قوانین نقل و انتقال املاک: از مشاور املاک تا دفاتر اسناد رسمی
حال اگر اشخاصی که اسنادشان از ۳ تیر به بعد صادر میشود، بخواهند نقل و انتقال عادی انجام دهند، چه اتفاقی میافتد؟ ماده ۱ همین قانون بیان میکند که املاکی که از تاریخ ۳ تیر باید به صورت رسمی نقل و انتقال شوند، اگر به صورت رسمی ثبت نشوند و به صورت عادی در بنگاه مشاور املاک ثبت شوند، هرگونه دعوا و ادعایی راجع به این گونه نقل و انتقالات در نزد محاکم قضایی و شبه قضایی و همچنین داوری قابل استماع نخواهد بود و فاقد اعتبار است و همچنین در هیچ یک از ادارات مورد پذیرش نخواهد بود.