آیا تنظیم اسناد ترهین سهام شرکتها امکان دارد یا خیر؟
مستفاد از مواد 24 و 39 و 40 و 41 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347/12/24 ورقه سهم، سند قابل معاملهای است که نشانگر میزان مشارکت و تعهدات صاحب آن در شرکت میباشد و بنابراین وفق منطوق و مفهوم مخالف ماده 773 قانون مدنی با رعایت اساسنامه شرکت، وثیقه نهادن آن بلامانع و مآلاً قابل صدور اجرائیه است. لکن سردفتر مکلف است مراتب را حسب مورد به دفتر ثبت سهام شرکت یا اداره ثبت شرکتهای شهر مربوطه اعلام نماید.
بخشنامه شماره 67/8027 مورخ 1389/09/20 کانون سردفتران و دفتریاران | ردیف 217 مجموعه بخشنامه های ثبتی
ماده ۷۷۳ قانون مدنی: هر مالی که قابل نقل و انتقال قانونی نیست نمیتواند مورد رهن واقع شود.
لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347/12/24:
- ماده ۲۴: سهم، قسمتی است از سرمایه شرکت سهامی که مشخص میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی میباشد، ورقه سهم، سند قابل معاملهای است که نماینده تعداد سهامی است که صاحب آن در شرکت سهامی دارد.
- تبصره ۱ – سهم ممکن است بانام و یا بینام باشد.
- تبصره ۲ – در صورتی که برای بعضی از سهام شرکت با رعایت مقررات این قانون مزایایی قائل شوند این گونه سهام سهام ممتاز نامیده میشود.
- ماده ۳۹: سهم بینام به صورت سند در وجه حامل تنظیم و ملک دارنده آن شناخته میشود مگر خلاف آن ثابت گردد. نقل و انتقال این گونه سهام به قبض و اقباض به عمل میآید.گواهینامه موقت سهام بینام در حکم سهام بینام است و از لحاظ مالیات بر درآمد مشمول مقررات سهام بینام میباشد.
- ماده ۴۰: انتقال سهام بانام باید در دفتر ثبت سهام شرکت به ثبت برسد و انتقال دهنده یا وکیل یا نماینده قانونی او باید انتقال را در دفتر مزبور امضاء کند. در موردی که تمامی مبلغ اسمی سهم پرداخت نشده است نشانی کامل انتقال گیرنده نیز در دفتر ثبت سهام شرکت قید و به امضای انتقال گیرنده یا وکیل یا نماینده قانونی او رسیده و از نظر اجرای تعهدات ناشی از نقل و انتقال سهم معتبر خواهد بود. هر گونه تغییر اقامتگاه نیز باید به همان ترتیب به ثبترسیده و امضاء شود. هر انتقالی که بدون رعایت شرایط فوق به عمل آید از نظر شرکت و اشخاص ثالث فاقد اعتبار است.
- ماده ۴۱: در شرکتهای سهامی عام نقل و انتقال سهام نمیتواند مشروط به موافقت مدیران شرکت یا مجامع عمومی صاحبان سهام بشود.