آیین نامه اجرایی بند (ت) ماده (۱۱۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم

آیین نامه اجرایی بند (ت) ماده (۱۱۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران 1403/11/29
موضوع استعلام برخط اطلاعات و سوابق مربوط به وسایل نقلیه موتوری مورد معامله و اهلیت معاملاتی اشخاص در بستر سکوهای بخش خصوصی

کتاب آیین‌نامه قوانین ثبتی با طراحی جلد آبی و طلایی.

آیین نامه اجرایی بند (ت) ماده (۱۱۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران

شماره: 184672 | مورخ: 1403/11/29

(موضوع استعلام برخط اطلاعات و سوابق مربوط به وسایل نقلیه موتوری مورد معامله و اهلیت معاملاتی اشخاص در بستر سکوهای بخش خصوصی)

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۱/۷ به پیشنهاد وزارتخانه های ارتباطات و فناوری اطلاعات صنعت معدن و تجارت (با همکاری نهادها و سازمانهای دارای اطلاعات راجع به وسایل نقلیه موتوری از جمله فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور) و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و بند (ت) ماده (۱۱۴) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ آیین نامه اجرایی بند یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:


ماده ۱

در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار میروند:

  1. قانون: قانون مدیریت داده‌ها و اطلاعات ملی مصوب 1401
  2. فراجا: فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
  3. پایگاه: پایگاه وسائط نقلیه کشور موضوع ردیف (۷) جدول ذیل ماده (۱۰) قانون
  4. وزارت صمت: وزارت صنعت، معدن و تجارت
  5. کارگروه: کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی موضوع ماده (۳) قانون:
  6. وسیله نقلیه: تمامی وسایل نقلیه موتوری که به موجب ماده (۲) آیین نامه راهنمایی و رانندگی موضوع تصویب نامه شماره ۲۰۸۷۳/ت ۲۹۱۶۹ هـ مورخ ۱۳۸۴/۴/۸ با اصلاحات بعدی آن، دارای شماره پلاک هستند؛ از قبیل انواع وسیله نقلیه سواری، وانت، کامیون، کامیونت، اتوبوس، مینی بوس، موتورسیکلت، ون و ماشین آلات کشاورزی
  7. مرکز تبادل: مرکز تبادل اطلاعات موضوعی انتظامی مذکور در مصوبات جلسات (۴۹) (۵۲) و (۶۰) کارگروه که تحت نظارت مرکز ملی تبادل اطلاعات موضوع ماده (۷) قانون است.
  8. معامله: هر معامله الکترونیکی معوض در خصوص انتقال مالکیت وسیله نقلیه از قبیل بیع، صلح و معاوضه که در بستر سکو انجام و در پایگاه ثبت میشود
  9. سکو: سکو (پلتفرم بخش خصوصی موضوع بند (۱) ماده (۱) آیین نامه حمایت از سکوها و كسب و كارهاى اقتصاد رقومى (ديجيتال) موضوع تصويب نامه شماره ١4٢١٨٠/ت۶٠٥١١ک مورخ ١4٠١/٨/١٠ واصلاحات بعدی آن، كه داراى پروانه كسب از اتحاديه كشورى كسب و کارهاى مجازی موضوع مادە (٨٧) قانون نظام صنفی كشور مصوب ١٣٩٢ باشد.
  10. استعلام: استعلام برخط (الكترونيک) به گونه‌ای كه تبادل اطلاعات موضوع اين آيين نامه به صورت برخط و آنى در بستر مركز تبادل و مشروط به رضايت طرفين معامله و با رعايت محرمانگی و حفظ حریم خصوصی اشخاص صورت می‌پذیرد.
  11. انتقال دهنده: مالك وسيله نقليه يا نماينده وى كه قانوناً صلاحيت انتقال مالكيت آن را دارد.
  12. انتقال گيرنده: شخصى كه مالكيت وسيله نقليه توسط انتقال دهنده، به وى منتقل می‌شود.
  13. امضاى الكترونيكى: امضاى الكترونیکی که با رعایت قانون تجارت الکترونیکی مصوب ١٣٨٢ با اصلاحات بعدى آن، توسط يكى از مراكز صدور گواهى داراى مجوز از شورای سیاست گذاری گواهی الكترونیکى كشور صادر شده باشد.
  14. معامله فعال: هر معامله داراى امضاى الكترونیکی متعاملین و شناسه رهگیری که تا پیش از صدور سند مالکیت وسیله نقلیه مورد معامله، فسخ، انفساخ، اقاله یا بطلان آن در پایگاه ثبت نشده است.
  15. قرارداد نمونه: قراردادهایى كه اشخاص در صورت تمايل به استفاده از آن، تنها مى‌توانند نوع قرارداد و شروط قراردادى از پيش تعيين شده و غير قابل ويرايش را متناسب با نياز خوت انتخاب و اطلاعات لازم از قبیل ثمن معامله را در آن وارد كنند.

ماده ٢

ثبت معاملات وسايل نقليه پيش از تعويض پلاك از طريق سكو به ترتيب مقرر در اين أيين نامه انجام خواهد شد.

ترتيبات مذكور مانع اجراى ساير روشهاى قانونى انجام معامله وسایل نقلیه نمیباشد.


ماده ٣

نحوه تبادل اطلاعات موضوع اين آيين نامه به موجب مصوبات كارگروه و از طريق مركز تبادل با رعايت قانون و اين آيين نامه انجام مى شود.


ماده ۴

مرکز آمار و فناورى اطلاعات قوه قضائيه مكلف است امكان استعلام اهليت معاملاتى اشخاص طرف معامله را فراهم كند.


ماده ۵

سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است امکان استعلام وکالتنامه‌های مرتبط با انتقال مالکیت و یا تعویض پلاک وسیله نقلیه، تصدیق اصالت و اعتبار آن، اقلام اطلاعاتی وکالتنامه از قبیل هویت وکیل و موکل، نوع وکالت نامه، مشخصات وسیله نقلیه و مدت اعتبار وکالت نامه و حسب مورد شخص معینی که وکیل حق انتقال به نام وی را دارد و همچنین مشخصات هویتی اشخاص حقوقی را فراهم کند.

  • تبصره: سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است در هنگام تنظیم اسناد رهنی، صلح و هبه وسایل نقلیه، اطلاعات اسناد مذکور را به صورت برخط و آنی به پایگاه اعلام کند.

ماده ۶

وزارت کشور مکلف است امکان استعلام اقلام اطلاعاتی برای احراز هویت و وضعیت حيات متعاملین را از طریق سازمان ثبت احوال کشور و نیز استعلام وضعیت نوع اعتبار و تاریخچه معاینه فنی وسیله نقلیه و احراز هویت و وضعیت حیات اتباع خارجی را فراهم کند.


ماده ۷

وزارت صمت مکلف است امکان استعلام وضعیت تضمین (گارانتی) وسیله نقلیه و همچنین سوابق تعویض قطعات وسایل نقلیه و تعمیرات آن در نمایندگی‌های مجاز شرکت‌های تولید کننده، وارد کننده و ارائه کنندگان خدمات پس از فروش وسایل نقلیه را فراهم کند.

  • تبصره: شرکتهای تولید کننده، وارد کننده و ارائه کنندگان خدمات پس از فروش وسایل نقلیه موظفند تمام اطلاعات موضوع این ماده را در اختیار وزارت صمت قرار دهند.

ماده ۸

بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است امکان استعلام اصالت بیمه نامه و سوابق خسارت های مرتبط با وسایل نقلیه از قبیل قطعات و قسمتهای آسیب دیده را فراهم کند.

  • تبصره: شرکتهای بیمه موظفند تمام اطلاعات موضوع این ماده را در اختیار بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران قرار دهند.

ماده ۹

فراجا مکلف است امکان استعلام قابل معامله بودن یا نبودن وسیله نقلیه مبتنی بر تطبیق مالکیت و وضعیت توقیف یا رهن وسیله نقلیه و همچنین استعلام اطلاعات میزان سرجمع جرائم تخلفات رانندگی، سابقه تعویض ارکان وسیله نقلیه، تاریخچه نقل و انتقال، مشخصات وسیله نقلیه مشتمل بر نوع (تیپ)، سامانه (سیستم)، سال ساخت و رنگ و همچنین مبلغ بدهی‌ها و دیون قانونی وسیله نقلیه را فراهم کند.

  • تبصره ۱: فراجا موظف است در صورت قابل معامله نبودن وسیله نقلیه، مراتب را با ذکر دلیل به شخصی که عدم امکان انجام معامله به وی منتسب است اعلام کند.
  • تبصره ۲: بررسی نهایی اصالت وسیله نقلیه در مرحله تعویض پلاک انجام میشود
  • تبصره 3: دستگاه های دارنده اطلاعات بدهی‌ها و دیون مذکور در این ماده، موظفند مبلغ مربوط را از طریق مرکز تبادل به فراجا اعلام کنند.

ماده ۱۰

تعرفه انجام تمام استعلام‌ها و خدمات سکوها در اجرای این آیین‌نامه در موارد مجاز قانونی برای تعرفه‌گذاری با رعایت ماده (۶۰) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی (۲) مصوب 1393 و همچنین ماده (۶۷) قانون احکام دائمی برنامه‌های توسعه کشور مصوب 1395 توسط کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات تعیین می‌شود.


ماده ۱۱

پس از درخواست متعاملین، ثبت معامله توسط سکو به ترتیب زیر انجام می‌شود:

  1. سکو، اطلاعات هویتی متعاملین و وسیله نقلیه را از طریق مرکز تبادل برای فراجا ارسال می‌کند.
  2. فراجا پس از اخذ رضایت متعاملین، موارد زیر را بررسی می‌کند و در صورت تأیید، شناسه موقت برای ثبت معامله وسیله نقلیه را صادر و از طریق مرکز تبادل به سکو اعلام می‌کند:
    • الف – صحت‌سنجی هویت و حیات متعاملین و سن قانونی برای معامله حسب مورد از وزارت کشور یا سازمان ثبت احوال کشور
    • ب – احراز قابل معامله بودن وسیله نقلیه براساس اطلاعات مندرج در پایگاه
    • پ – استعلام اهلیت معاملاتی اشخاص طرف معامله از مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه
    • تبصره ۱: شناسه موقت مذکور دارای هیچ‌گونه اثر حقوقی نیست.
    • تبصره ۲: مهلت اعتبار شناسه موقت حداکثر (۴۸) ساعت بوده و پس از آن نیاز به انجام مجدد استعلام‌های مربوط است.
    • تبصره ۳: فراجا مکلف است قبل از صدور شناسه موقت، وجود وکالت‌نامه‌های رسمی ثبت‌شده معتبر در خصوص وسیله نقلیه مورد معامله را از طریق مرکز تبادل استعلام کرده و نتیجه را از طریق سکو به متعاملین اعلام کند.
    • تبصره ۴: فراجا مکلف است در صورت وجود شناسه موقت یا معامله فعال در خصوص یک وسیله نقلیه، از صدور شناسه موقت دیگر خودداری نماید.
    • تبصره ۵: فراجا مکلف است امکان انصراف از فرآیند ثبت معامله از طریق ابطال شناسه موقت را برای متعاملین فراهم کند و در صورت ابطال، نتیجه را از طریق سکو به متعاملین اعلام کند.
    • تبصره ۶: فراجا مکلف است در صورت وجود معامله فعال در خصوص یک وسیله نقلیه از تعویض پلاک و صدور سند مالکیت وسیله نقلیه مغایر با آن معامله خودداری نماید.
  3. پس از صدور شناسه موقت معامله، سکو اقدام به تنظیم قرارداد براساس قوانین و مقررات و اخذ امضای الکترونیکی متعاملین کرده و بلافاصله قرارداد امضا شده را از طریق مرکز تبادل برای فراجا ارسال می‌کند.
  4. فراجا در صورت احراز صحت امضای الکترونیکی و قابل معامله بودن وسیله نقلیه، بلافاصله معامله را ثبت و شناسه رهگیری آن را به صورت آنی صادر کرده و شناسه رهگیری را در بستر مرکز تبادل از طریق سکو به متعاملین اعلام می‌کند.
  • تبصره: در صورت عدم احراز موارد ذکر شده در بندهای (۲) و یا (۴) این ماده، فراجا مکلف است عدم امکان ثبت معامله را در بستر مرکز تبادل از طریق سکو به اطلاع متعاملین رسانده و دلیل مربوط را نیز به شخصی که عدم امکان ثبت معامله به وی منتسب است، اعلام کند.

ماده ۱۲:

فراجا مکلف است بلافاصله پس از صدور شناسه رهگیری، اطلاعات معامله را در اجرای ماده (۱۹) آیین‌نامه اجرایی ماده (۱۴) الحاقی قانون مبارزه با پولشویی موضوع تصویب‌نامه شماره ۹۲۹۸۶/ت۵۷۱۰۱هـ مورخ ۱۳۹۸/۷/۲۲ از طریق مرکز تبادل در اختیار سامانه جامع تجارت قرار دهد.


ماده ۱۳:

تمام دستگاه‌ها و نهادهای اخذ‌کننده دیون قانونی وسایل نقلیه از قبیل مالیات نقل و انتقال، عوارض آزادراهی، عوارض راه شریانی، عوارض سالیانه وسیله نقلیه، طرح ترافیک و توقف (پارک حاشیه‌ای) مکلفند با همکاری فراجا ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آیین‌نامه، امکان پرداخت تمامی دیون مذکور را حین ثبت معامله به صورت تجمیعی از طریق سکو با رعایت ماده (۳) این آیین‌نامه فراهم کنند.


ماده ۱۴:

سکو باید همزمان با تنظیم قرارداد، برای پرداخت هر یک از وجوه و حقوق مرتبط با معامله، شناسه قبض مورد تأیید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران صادر کند و آن را به همراه شماره حساب مقصد، عنوان تعهد، زمان سررسید تعهد و مبلغ تعهد از طریق مرکز تبادل، منضم به شناسه موقت معامله، برای فراجا ارسال کند.

  • تبصره: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک‌ها مکلفند امکان استعلام انجام پرداخت وجوه موضوع این ماده را از طریق مرکز تبادل برای فراجا، سکو و متعاملین فراهم کنند.

ماده ۱۵:

برای تعویض پلاک وسیله نقلیه مورد معامله، حضور طرفین معامله یا نماینده قانونی آن‌ها در مراکز مورد تأیید فراجا الزامی است.


ماده ۱۶:

فرایند ثبت تغییر یا اقاله معامله فعال با توافق متعاملین و در صورت احراز اهلیت معاملاتی متعاملین، در بستر مرکز تبادل و اخذ مجدد امضای الکترونیکی توسط سکو امکان‌پذیر است.


ماده ۱۷:

چنانچه متعاملین مایل به دریافت سندی علاوه بر سند مالکیت صادره نزد فراجا به شرح این آیین‌نامه باشند، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مکلف است قبل از صدور اسناد مرتبط از قبیل بیع، رهن، اجاره و وکالت وسیله نقلیه، از فراجا در خصوص معامله فعال بر روی سکو استعلام کند و از ثبت هرگونه سند غیر مرتبط با طرفین معامله فعال بر روی سکو، خودداری نماید.


ماده ۱۸:

به منظور تسهیل فرایند پرداخت وجوه معاملات موضوع این آیین‌نامه و احراز آن، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری شبکه بانکی موظف است:

  1. امکان انتقال وجوه معامله از طریق حساب‌های امانی یا سایر روش‌های پرداخت در شبکه بانکی را برای معاملات وسایل نقلیه به نحوی فراهم کند که پس از انجام تعهدات معامله، وجوه به حساب ذینفع منتقل شود.
  2. سقف واریز وجه از طریق مذکور در بند (۱) این ماده را متناسب با قیمت معاملات وسایل نقلیه افزایش دهد.
  3. در صورت درخواست انتقال وجه توسط متعاملین، قراردادها را به عنوان اسناد مثبته انجام معامله مورد پذیرش قرار دهد.
  • تبصره ۱: مرکز تبادل مکلف است امکان استعلام وجود معامله فعال، نام انتقال‌دهنده، نام انتقال‌گیرنده، مبلغ معامله و سایر اطلاعات لازم را برای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران فراهم کند.
  • تبصره ۲: استفاده از سازوکار موضوع این ماده برای پرداخت وجوه معاملات الزامی است.

ماده ۱۹:

فراجا مکلف است در قراردادهای نمونه، با تحقق تمام موارد زیر، فسخ معامله را با درخواست انتقال‌دهنده و احراز اهلیت و اخذ امضای الکترونیکی وی، بدون نیاز به رسیدگی قضایی از طریق مرکز تبادل در پایگاه ثبت کند:

  1. در قرارداد، حق فسخ ناشی از عدم پرداخت تمام یا بخشی از وجوه مرتبط با معامله شرط شده باشد.
  2. در قرارداد شرط شده باشد که وجوه صرفاً از طریق سازوکار موضوع بند (۱) ماده (۱۸) این آیین‌نامه پرداخت شود.
  3. عدم پرداخت وجه از طریق مذکور در ماده (۱۴) این آیین‌نامه احراز شود.
  4. وجوه مرتبط با معامله که بر اساس مفاد قرارداد باید قبل از اعمال حق فسخ مسترد شود، از طریق سازوکار موضوع بند (۱) ماده (۱۸) این آیین‌نامه عودت داده شده باشد.

ماده ۲۰:

در صورتی که در قرارداد نمونه شرطی مبنی بر اجازه دادن انتقال‌گیرنده به فراجا برای فک پلاک وسیله نقلیه مورد معامله در صورت عدم تعویض پلاک در زمان مشخص شده در قرارداد وجود داشته باشد و انتقال‌دهنده درخواست اجرای آن شرط را از فراجا نماید، فراجا مکلف است پس از احراز اعطای وکالت برای تعویض پلاک به انتقال‌گیرنده، در خصوص فک پلاک وسیله نقلیه مورد معامله بدون نیاز به رسیدگی قضایی اقدام کند.


ماده ۲۱:

در صورت استفاده سکو از قرارداد نمونه، سکو مسئولیتی در خصوص متن قرارداد نخواهد داشت.


ماده ۲۲:

سکو مکلف است با رعایت قوانین و مفاد این آیین‌نامه اقدامات زیر را انجام دهد:

  1. امکان اخذ تأییدیه از انتقال‌گیرنده در خصوص تحویل گرفتن وسیله نقلیه و متعلقات مورد توافق آن در قرارداد، اسناد و مدارک وسیله نقلیه و حسب مورد وکالت‌نامه تعویض پلاک وسیله نقلیه را فراهم کند.
  2. صرفاً نسبت به تنظیم قرارداد معاملاتی اقدام کند که عوض معامله وسیله نقلیه و یا وجه رایج کشور باشد.
  3. در ثبت معامله وسایل نقلیه، قیمت هر وسیله نقلیه را در قرارداد درج کند.

ماده ۲۳:

سکو مکلف است در صورت عدم استفاده از قرارداد نمونه و استفاده از متون قراردادی دیگر، موارد زیر را در تنظیم متن قرارداد رعایت نماید:

  1. انتقال وجوه معامله صرفاً از طریق سازوکارهای مورد تأیید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران که قابلیت استعلام آنلاین الکترونیکی دارد، از قبیل حساب امانی، حساب وکالتی و چک تضمین‌شده صیادی دارای شناسه قابل استعلام انجام شود.
  2. وجوه معامله صرفاً به حساب متعلق به متعهدله پرداخت شود.
  3. با استفاده از راهکارهایی از قبیل تعیین وجه التزام یا وثیقه‌گذاری اموال و دارایی‌های قابل توثیق مانند اوراق بهادار، ضمانت اجرای لازم برای تعویض پلاک وسیله نقلیه توسط انتقال‌گیرنده را فراهم کند.
  4. با رعایت قوانین و مقررات مربوط، عبارت “چنانچه به دلیل ایراد حقوقی مرتبط با متن قرارداد که مستند به سکو در تنظیم قرارداد یا اجازه به ثبت معامله است، از قبیل وجود شرط باطل یا شرط باطل و مبطل عقد، خسارتی به هر یک از طرفین معامله وارد شود، سکو مسئول جبران خسارت خواهد بود” را در قرارداد درج کند.
  5. شرطی را در تمام قراردادها درج کند که متعاملین حق انتقال (تعویض پلاک) وسیله نقلیه را به نام شخصی غیر از انتقال‌گیرنده نداشته باشند.

ماده ۲۴:

هرگونه داده ذخیره، پردازش، تبادل‌شده یا در دسترس قرار داده‌شده در سامانه‌ها و سکوها محرمانه محسوب می‌شود و به جز موارد مجاز قانونی، هیچ شخصی نمی‌تواند بدون رضایت طرفین معامله از طریق سکوها به آنها دسترسی داشته باشد. صرفاً سکوهایی می‌توانند در اجرای این آیین‌نامه فعالیت کنند که دستورالعمل‌ها و شیوه‌نامه‌های مربوط به ایمنی و امنیت خود را با رعایت قانون به تأیید کارگروه برسانند.


ماده ۲۵:

هرگونه پردازش، اشتراک‌گذاری، دسترسی، ذخیره و نگهداری داده‌های شخصی اعم از اطلاعات هویتی، شماره تماس، نشانی، اطلاعات اموال و شماره‌حساب‌ها توسط سکوها و سامانه‌ها باید با رعایت مصوبات کارگروه و به میزان ضروری و متناسب با اجرای این آیین‌نامه باشد. همچنین داده‌های اخذ شده پس از انجام هر معامله و در هر مورد حداکثر پس از یک ساعت از ورود طرفین معامله، به‌جز موارد قانونی که نیاز به حفظ داده‌های یادشده می‌باشد، به‌طور کلی از هر محل ذخیره متعلق یا مربوط به سکو حذف و پاک می‌شود. در صورت نقض این حکم، مطابق قوانین مربوط و مصوبات کارگروه با سکوی متخلف رفتار خواهد شد.


ماده ۲۶:

درخواست سکو مبنی بر صدور گواهی صلاحیت برای معاملات الکترونیکی وسایل نقلیه به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ارائه می‌شود و وزارت یادشده با بررسی و ارزیابی فنی سکو از طریق آزمایشگاه معتمد، ظرف دو ماه از تاریخ درخواست، تأیید یا عدم تأیید خود را اعلام و در صورت تأیید، گواهی مذکور را صادر می‌کند. عدم ارائه پاسخ در مدت یادشده، به منزله موافقت با فعالیت می‌باشد.


ماده ۲۷:

در صورت لغو یا تعلیق گواهی صلاحیت یا پروانه کسب حسب مورد از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، ارائه خدمات توسط سکو متوقف و تمام خدمات برای ثبت معامله جدید قطع می‌شود.


ماده ۲۸:

وزارت صمت اقدامات لازم برای ارائه خدمات مربوط به امضای الکترونیکی و اعتبارسنجی گواهی توسط مراکز صدور گواهی معتبر را به سکوها انجام می‌دهد.


ماده ۲۹:

قراردادهای نمونه مشتمل بر مواردی از قبیل نحوه انعقاد، شروط ضمن عقد، نحوه فسخ یا انفساخ یا اقاله، به پیشنهاد سکوها تهیه و ظرف یک ماه از تاریخ ارائه در کارگروهی به ریاست وزارت دادگستری و متشکل از نمایندگان فراجا، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاونت حقوقی رئیس‌جمهور، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، معاونت حقوقی و امور مجلس قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور بررسی و پس از تأیید در اختیار سکوها قرار می‌گیرد.

محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور

↴ دیدگاه و نظرتان را درباره این مطلب بنویسید

سوالات شما توسط مدیر سایت یا سایر کاربران پاسخ داده خواهد شد.

بیشتر بدانید:
خودرو
برای دوستانتان بفرستید:
مطالب مرتبط
پیشنهاد ویژه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

هشدار جدی رئیس سازمان ثبت اسناد: از خرید اراضی کشاورزی در مناطق گردشگری خودداری کنید!
تجویز انتقال منافع توسط مستاجر باید به صورت کتبی باشد
keyboard_arrow_up