لزوم اخذ استعلامات لازم قبل از تنظیم سند تعهد به بیع، قولنامه، مبایعه نامه

دفاتر اسناد رسمی موظفند قبل از ثبت پیش‌نویس قراردادها و اسناد تعهد به بیع، قولنامه، مبایعه‌نامه و موارد مشابه، استعلامات لازم را انجام دهند.

به‌روزرسانی: ساعاتی پیش
2 دیدگاه
مجموعه بخشنامه های ثبتی دفترخانه اسناد رسمی

اهمیت استعلامات ثبتی در معاملات اموال غیر منقول

با عنایت به لازم الاجرا شدن تبصره ۴ ماده ۱ قانون الزام به ثبت سند رسمی اموال غیر منقول نسبت به اسناد مالکیت حدنگاری صادر شده از تاریخ ۱۴۰۳/۴/۳ و نیز ایجاد و بارگذاری قراردادهای موضوع مواد ۲ و نمونه پیش نویس ماده ۳ قانون یاد شده در سامانه ثبت الکترونیک اسناد، دفاتر اسناد رسمی مکلفند در ثبت اعمال حقوقی موضوع ماده یک قانون در خصوص اموال غیر منقول از قبیل ثبت پیش نویس قرارداد موضوع ماده ۳ قانون و سند تعهد به بیع، قولنامه، مبایعه نامه و امثال آن که موضوع و نتیجه آن انتقال مالکیت عین یا انتقال حق انتفاع (اعم از عمری یا رقبی برای مدت بیش از دو سال) یا انتقال حق ارتفاق اموال غیر منقول (ماده ۲ قانون) و وقف، قبل از تنظیم سند نسبت به اخذ استعلام ثبتی و سایر استعلامات مقرر مطابق ضوابط و مقررات مربوطه اقدام نمایند.

شایسته است مراتب جهت رعایت به کلیه دفاتر اسناد رسمی تابعه ابلاغ گردد.

نظارت بر حسن اجرای بخشنامه به عهده مدیران کل ثبت اسناد و املاک استان‌ها می‌باشد.

سید صادق سعادتیان، معاون امور اسناد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور | شماره بخشنامه: ۱۴۰۳/۹۳۶۰۲ | تاریخ: ۱۴۰۳/۰۵/۲۷


پانوشت

قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول

تبصره 4 ماده 1: مفاد این ماده در‌خصوص اموال غیرمنقولی که پس از لازم‌الاجراشدن این قانون سند مالکیت حدنگار برای آنها صادر می‌­شود، از تاریخ صدور سند مالکیت مذکور، مجری است، هرچند سامانه موضوع ماده (۱۰) این قانون راه‌اندازی نشده ­باشد.

ماده ۲ ـ دفاتر اسناد رسمی مکلفند به درخواست طرفین معامله، اسناد مربوط به قراردادهای خصوصی اشخاص در خصوص اموال غیرمنقول از قبیل تعهد به بیع، قولنامه، مبایعه‌نامه و امثال آن را تنظیم و ثبت نمایند.
در این صورت باید مبلغ دقیق ثمن مورد توافق طرفین و همچنین شروط مورد‌نظر آنها اعم از پیش‌بینی اقساط ثمن و زمان پرداخت آن، پیش‌بینی انحلال و فسخ یا اسقاط آن با رعایت مقررات مربوط، در سند درج گردد.
مأخذ محاسبه عوارض و وجوه قانونی از قبیل حق‌الثبت، حق‌التحریر و هزینه دادرسی قراردادهای مذکور تابع حکم مندرج در تبصره (۳) ماده (۶۴) قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی ۱۳۹۴/۴/۳۱ (ارزش معاملاتی) می‌باشد.

ماده ۳ ـ دلالان معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاه‌های معاملات ملکی مکلفند پس از مذاکره مقدماتی، نسبت به درج پیش‌نویس قرارداد در سامانه‌ ثبت الکترونیک اسناد اقدام و پیش­نویس مذکور را جهت تنظیم سند رسمی به دفاتر اسناد رسمی منعکس نمایند.
این امر مانع مراجعه مستقیم مردم به دفاتر اسناد رسمی نیست.
چگونگی اتصال به سامانه مذکور و ارتباط دلالان معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاه‌های معاملات ملکی با دفاتر اسناد رسمی و تقسیم اسناد بین دفاتر مذکور به ‌موجب آیین‌نامه‌ای است که ظرف سه­ ماه از لازم‌الاجرا شدن این قانون توسط سازمان با همکاری وزارتخانه‌های صنعت، معدن و تجارت و راه و شهرسازی تهیه می‌شود و به­ تصویب رئیس قوه قضائیه می‌رسد…

↴ دیدگاه و نظرتان را درباره این مطلب بنویسید

سوالات شما توسط مدیر سایت یا سایر کاربران پاسخ داده خواهد شد.

بیشتر بدانید:
الزام به ثبت رسمیتعهد به بیع
برای دوستانتان بفرستید:
مطالب مرتبط
پیشنهاد ویژه

2 دیدگاه. Leave new

  • با سلام استعلام دارایی و شهرداری در هنگام تنظیم اسناد مذکور لازم است

    پاسخ
    • بر اساس متن قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، برای تنظیم اسناد مرتبط با قولنامه و تعهد به بیع، اخذ استعلامات دارایی و شهرداری به‌صورت مستقیم در هیچ ماده‌ای الزامی نشده است.
      این قانون بیشتر بر الزام ثبت رسمی معاملات در سامانه ثبت الکترونیک و شرایط مربوط به اعتبار اسناد رسمی و دعاوی مرتبط با آن‌ها تأکید دارد.
      استعلامات دارایی و شهرداری معمولاً به هنگام تنظیم سند انتقال رسمی (مثلاً سند قطعی غیرمنقول) الزامی هستند تا موارد مالیاتی و وضعیت ساختمان از نظر مقررات شهرداری روشن باشد.
      اما طبق این قانون جدید، در خصوص تنظیم قولنامه یا تعهد به بیع چنین الزام مستقیمی ذکر نشده است.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

جزئیات آزمون سردفتری اسناد رسمی 1403
شرط عدم فروش ملک تا زمان حیات فروشنده: بررسی تأثیر آن بر طلبکاران
keyboard_arrow_up