سند وصیت نامه رسمی
در ابتدا توضیح مختصری در خصوص وصیت نامه سپس بررسی سند وصیت نامه رسمی
وصیت نامه » مختصر توضیح
وصیت نامه سندی است که به موجب آن موصی (وصیت کننده) فرد یا افرادی را مسئول اموال یا داراییهای خویش پس از مرگ میکند.
وصیت به معنای سفارش، پند و اندرز نیز به کار رفتهاست.
راغب اصفهانی در مفردات اینطور آورده: «وصیت سفارش کردن بر دیگری همراه با پند و موعظه، جهت فرمان بردن و عمل نمودن است.»
قرآن، کتاب مقدس مسلمانان بارها از واژه وصیت در امر استفاده کردهاست.
مانند: «و وصینا الْإِنْسَانَ بِوَالِدَیهِ حُسْنًا: ما به انسان توصیه کردیم که به پدر و مادرش نیکی کند.»
داریوش اول که زرتشتی مذهب بوده، وصیتی به شکل سنگ نوشته ثبت کرد: «اهورامزدا این کشور را از لشکر دشمن، از خشکسالی و از دروغ پاس دارد.»
وصیت نامه » بررسی
وصیت نامه یکی از راههای انتقال اموال به دیگران است که فرد متوفی پیش از مرگ خود طی سندی نسبت به چگونگی تقسیم اموالش میان فرزندان و وراث خود تصمیم گیری میکند.
البته باید به این نکته توجه داشت که وصیت نامه تنها شامل تقسیم اموال برای وراث نبوده و وصیت کننده میتواند مطالبات و طلبهای خود را هم در وصیت بیاورد؛ علاوه بر آن فرد میتواند در وصیت نامه خود وصایای اخلاقی بیاورد و نسبت به دیگر موضوعات از جمله امور اجتماعی، خانوادگی، دینی و … خواستهها و مطالبات خود را بیان کند.
انواع سند وصیت نامه رسمی
این نوع از وصیت نامهها دو نوع هستند و در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم میشوند و ورثه و بازماندگان نمیتوانند هیچ اعتراضی نسبت به آن داشته باشند.
- وصیت تملیکی
- وصیت عهدی
سند وصیت تملیکی
تملیک یعنی: مالک گردانیدن کسی را بر مالی یا چیزی.
شخصی عین یا منفعتی از مال خود را برای زمان بعد از فوتش به دیگری (موصی له) به طور مجانی تملیک کند.
این نوع وصیت منوط به قبول موصی له میباشد و بدون قبول وی تملیک صورت نمیگیرد؛
برای مثال: ماشین برای فلانی و 2 دانگ خانه برای فلانی و…
سند وصیت عهدی
عهد یعنی: پیمان، شرط، قرار، میثاق، قول، وعده
شخصی یک یا چند نفر را برای انجام اموری یا تصرفات دیگری مامور مینماید.
بنابراین، این مامور که در قانون وصی نامیده شده مسئولیت انجام اموری را دارد که از طرف موصی مشخص شده است؛
به عنوان مثال شخصی را مامور کند تا بدهیهای او را بعد از فوت وی بپردازد.
تا چه مقدار می توان وصیت کرد
در وصیت تملیکی تا یک سوم از اموال را می توان وصیت کرد.
اما وصیت کننده می تواند هر مقدار بخواهد وصیت کند. اما یک سوم آن پذیرفته می شود مگر آنکه بقیه ورثه متوفی مقدار مازاد بر یک سوم را بپذیرند.
به عنوان مثال شخصی که یک خانه دارد و به میزان 3 دانگ از آن را به دیگران وصیت کرده تا میزان یک سوم آن خانه یعنی 2 دانگ قابل اجرا و نافذ است؛ اما مقدار مازاد بر یک سوم یعنی 1 دانگ را ورثه متوفی باید قبول کنند تا به آن عمل کنند.
اما اگر کسی قصد داشته باشد مثلا 6 دانگ خانه را در مثال بالا به یک نفر برای بعد از مرگش انتقال دهد چه باید بکند؟
در اینجا پیشنهاد ما تنظیم سند صلح عمری است.
بیشتر بدانید: سند صلح عمری بهترین جایگزین وصیت نامه
نمونه سند وصیت نامه
چند نکته
وصیت کننده باید در مورد وصی (مأمور اجرای وصیت) اطمینان کامل داشته باشد و بداند که آن فرد به توصیههای پس از مرگش به طور حتم عمل خواهد کرد.
طبق ماده 838 قانون مدنی – موصی (وصیت کننده) میتواند از وصیت خود رجوع کند.
بیشتر بدانید: سند اقرارنامه رجوع از وصیت
اگر وصیتی در فروردین 1400 تنظیم شود و سپس وصیت دیگری در بهمن 1401 تنظیم شود و فرد در سال 1402 فوت کند مطابق آخرین وصیت وی (یعنی بهمن 1401) عمل خواهد شد.
وصیت محضری
شخص می تواند فقط ثلث (یک سوم) مال خود را وصیت کند.
وصیت اگر خودنوشت و غیر رسمی باشد؛ ممکن است بعد از فوتِ شخص، توسط وراث مورد انکار یا تردید قرار گیرد.
اما تنظیم سند رسمی وصیتنامه، راه هر گونه انکاری را از سوی ورثه سلب میکند؛
39 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
با سلام در وصیت نسبت به یک سوم ملک آیا به طور عهدی امکان پذیراست یا خیر واگر وصیت نامه عهدی کلی و نسبت به ثلث اموال در اداره ثبت باشد آیا قابل ترتیب اثر است
بله
با سلام محضر استاد ارجمند .استاد چنانچه در وصیت عهدی موصی بخواهد به خود وصی یک ثلث از اموالش را بعد از فوت مالک گرداند یعنی یک ثلث از اموالش را به خود وصی بدهد مالکیتش را باز هم حتما باید از ثبت اسناد استعلام مالو املاکش را به دفترخانه باید تسلیم کند؟یا فقط بگوید یک ثلث از اموالم به فلانی که وصی بنده نیز نیست متعلق خواهد گرفت کافی هست
باید وصیت تملیکی تنظیم شود که مراحل در بالا ذکر شده
سلام امیدوارم همیشه پربرکت سلامت وتن درست باشید مرسی از حس مسئولیت ووظیفه شناسی وپاسخگویی تان خیلی کمکم کردید
خیلی خوشحالیم که تونستیم به شما کمک کنیم
موفق باشید
سلام امیدوارم پربدکت وشاد وسالم باشید ازحصورتون یسوال داشتم پدربنده وصیتنامه ایی تنظیم کردند وازان به دوتا ازبرادرهام کپی دادند اما بعدازفوتشون این دونفر بکل منکر اون شدندحالا چطور میشه فهمید کهدرم کدوم دفترخانه این وصیتنامه رو تنظیم کردند
از سامانه ثبت من که در سایت توضیح دادیم استفاده کنید اگر نه به ثبت محل مراجعه کنید
سلام اگر کسی وارثی نداشته باشد می تواند برای لوازم منزل وصیتنامه محضری تنظیم کند
سلام من میتوان در یک وصیت عهدی هم اداره امور را به اوصیا بسپارم و هم دو قسمت از دوازده قسمت مال را در همین سند عدی به همان اوصیا واگذار کنم یا باید وصیت تملیکی بکنم که بعدا باطل نشود؟
سلام.موضوع سند رسمی وصیت عهدی میباشد .آیا موصی میتواند به وصی اموری را وصی کند و یک ثلث از اموالش را نیز به خود وصی وصیت کند؟
باسلام .سند عهدی چنانچه در قسمت متون حقوقی موصی به خود وصی یک ثلث از اموال را وصیت کند ایا این سند قابل ابطال هست .با توجه به اینکه ابتدا به وصی موصی انجام امور کارهایی را وصیت کند سپس در بقیه همین وصیت موصی به خود وصی یک ثلث از اموالش را وصیت کند.تنظیم دو سند در یک سند.سند عهدی و موصی هم مفاد عهدی را وصیت کند و در همان سندموضاعات وصیت تملیکی باشد
سلام زمینی به مساحت 2500متر آبی پدرم وصیت کرد به مادر م یعنی مال مادرم حالا مادرم فروخته همسو داد به یک برادرم و من درخواست کردم حق منو بده نداد گفت زمین مال مادرم هست و منم امانت دارم باید خودش بگه بهت بدم آیا من قانونی حق دارم
وصیت فقط برای یک سوم اموال صحیح است
بله حق دارید
با وکیل مشورت کنید
باسلام تاریخ حضور موصی و پرداخت هزینه تحریر .حق الثبت 92/7/3 منتها تاریخ ثبت 93/7/4 در وصیت نامه رسمی درج شده ایا نشان از جعل نمیباشد
در سامانه ثبت من چک کنید
اگر جعلی باشد از طریق این سامانه قابل فهم است.
سلام.مادرم ملکی که به نامش داشت رو ۲ دانگ به نام من زد از اون چهار دانگ باقی مونده یک دانگ هم رسید به بنده.حالا هم سهم بقیه رو خریدم.دفتر خونه گفت لازم نیست اون دو دانگ جدا کنی.دفترخونه معامله رو سه دونگ انجام داد.یعنی سه دانگ که برای من بود که هیچ سه دانگ خواهر و برادرام رو به نام من زد که یک سند شیش دانگ بیاد.الان نزدیک یه ماه از پیامک که پرونده ما وارد اداره ثبت شده میگذره ولی تا الان نیومده.ممکنه مشکلی پیش اومده باشه؟یا دفترخونه کارو اشتباه انجام داده باشه؟
دفترخانه درست انجام داده
اگر زمان زیادی برده مستقیما به ثبت مربوطه مراجعه کنید
سلام وقت بخیر.ببخشید سوال من در مورد وصی هست.
اگر وصی بعد از چند سال که ثلث میت در اختیارش بوده، فوت کنه تکلیف ثلث چی میشه؟
تو قانون برای این مورد چیزی بیان شده؟
تو وصیت نامه نوشته بود که ثلث میت مکه یک قطعه زمین هست که وصی موظف هست در ان کشاورزی کند و برای مراسم و سوم و هفتم و سپس خیرات و مبرات خرج کند.و مدت زمان تعیین نکرده
بعد از فوت وصی ( چند سال به وصیت عمل کرده و سپس فوت کرده) تکلیف ثلث چی میشه؟
سلام وقت بخیر . مشخصات وصیت نامه تملیکی چه چیزهایی هست؟
مثال اگر یک نفر در وصیت نامه بنویسد که کلیه اموال منقول و غیر منقول در اختیار وصی می باشد و کلیه فرزندان این زیر این نوشته را امضا کنند ، وصیت نامه تملیکی محسوب نمیشه؟
درود و وقت بخیر،
من 45 سال سن دارم و مجردم، خانه و چند سپرده در حدود 400 میلیون در بانک دارم و وسایل معمولی زندگی که ارزش چندانی ندارند. می خواهم بعد از فوتم همه اموالم (منقول و غیر منقول) به دو فرزند برادرم برسد و برادران و خواهران دیگرم هر زمان که فوت شدم بعدا ادعایی نتوانند برای گرفتن ارث از خانه و پول سپرده های بانکی من داشته باشند و هیچ مشکلی پیش نیاید و همه چیز من هر زمان که از دنیا رفتم فقط برای دو فرزند یکی از برادرانم باشد بدون مشکل قانونی و دردسر برای آنها و باقی نتوانند شکایت کنند. هر دو دو فرزند برادرم در سن قانونی هستند و بالای 18 سال سن دارند. حالا ابهامی برای من در این موضوع پیش آمده که کدام روش برای این تصمیم بهتر است:
آیا بهترین روش تنظیم سند وصیت نامه محضری با حضور من و دو فرزند برادرم هست که ذکر بشه هر زمان فوت شدم همه دارایی منقول و غیر منقول من فقط به آنها بطور مساوی میرسد یا..
باید سند “صلح” تنظیم کرد که خانه من بعد از فوت من متعلق به آنهاست؟ خب درباره ملک میشود صلح نامه نوشت ولی درباره سپرده و پول بانک چطور؟ لطفا راهنمایی کامل کنید که سر درگم نباشم و کار درست رو انجام دهم و اینکه از سر ناآگاهی کار اشتباه نکنم که اگر زمانی فوت شدم برادران و خواهران دیگرم ادعای ارث از مال من رو نکنند و من فقط می خواهم هر چه دارم بعد از من فقط برای دو فرزند یکی از برادرانم باشند و نه کسان دیگر.
مطمئن ترین روش که در آینده کسی به غیر از دو فرزند برادرم نتوانند ادعا و یا شکایتی بکنند کدام هست؟
با سپاس از راهنمایی شما
درخصوص ملک درست فرمودید و باید سند صلح تنظیم شود
اما درخصوص سپرده ها به بانک مراجعه کنید و حساب مشترک باز کنید. (البته از بانک هم بخواهید که شمارا کاملا راهنمایی کند)
با سلام
مدارک مورد نیاز برای نوشتن و ثبت وصیتنامه و نیز هزینه تحریر تنظیم و ثبت آن چقدر است؟
در بالا به طور کامل توضیح داده شده
با سلام
ببخشید خانه مسکن ملی تازه پدرم ثبت نام کرده و کارهاشو انجام دادیم, چون تمام هزینه ها رو بنده میپردازم پدرم میخاد به نام من بزنه…
جسارتا الان میتونیم وصیتی تنظیم کنیم و پدرم داخلش ذکر کنه که بعد خودش به نام من بشه بصورت کامل؟!
کجا باید مراجعه کنیم برای این کار…
تشکر از لطفتون
با عرض سلام،
شخصی مایل است بجای وصیتنامه رسمی، بصورت سری وصیت کند. آیا می تواند در دو نسخه یکسان تنظیم کند و هر دو در محضر مهر و موم شود، سپس یک نسخه در محضر بماند و یک نسخه نزد خودش؟
در دفترخانه امانت پذیرفته نمیشود
دروصیت محضری پدرم یک ثلث از دارایی اش که یک منزل مسکونی است به مادرم برسدسندقدیمی است بعضی وراث راضی نیستندچطوری سندبگیرم برای مادرم
این امر از اختیار دفترخانه خارج است و باید به شورای حل اختلاف مراجعه کنید
من یک خونه پدرم بهم بخشیده وبنامم خورده سند میخوام وصیت کنه که کسی نتونه ادعا کنه.
اگر به نامتون انتقال قطعی انجام شده دیگه کسی نمیتونه ادعا کنه
با سلام و وقت بخیر،
با عرض پوزش سوالاتم چندان مرتبط با این پست/مقاله نیست و در سایت جستجو کردم شاید مطلبی با موضوع “انحصار وراثت” پیدا کنم که نبود. لطفا به سوالاتم پاسخ دهید.
مادر بنده فوت شده و باید انحصار وراثت بگیریم.
سوال اول: یکی از خواهرانم وضع مالی خوبی دارد و با اختیار، اراده و با تفاهمی که با خواهران و برادران دیگرش کرده میخواد از حق خود از ارث از طرف مادرمان که فوت شده صرفنظر کند. خب چه نوع سندی برای این کار باید در دفترخانه ثبت و تهیه شود و اسم آن چیست؟
و آیا در میتوان در همین مرحلهای که به دفترخانه میرویم برای استشتهادنامه برای “انحصار وراثت” میتوان این سند انصراف از اموال و ارث مادر را هم تهیه کرد یا اینکه باید بعد از مراحل و گرفتن “انحصار وراثت” که تمام شد، یک روز هم به دفترخانه ثبت اسناد رسمی برویم و خواهرمان انصراف خود از گرفتن حقش از اموال و دارایی مادرمان را ثبت و ضبط کند؟
سوال دوم: هزینه استشهادنامه برای انحصار وراثت” در دفترخانه اسناد رسمی چقدر است؟
با سپاس از شما
سلام
اول: به محض فوت مادر شما، تمام خواهران و برادران به قدر سهم الارث خود مالک شده اند، و برای انتقال باید سند قطعی غیر منقول تنظیم کنند
دوم: استشهادنامه در دفترخانه باید به صورت گواهی امضا تنظیم شود که در بخش گواهی امضا (لینک زیر) می توانید راهنمایی کاملی دریافت کنید
https://mahzarchi.ir/%D8%A8%D8%A7%DB%8C%DA%AF%D8%A7%D9%86%DB%8C/8453
سلام علیکم
الان یک وصیت رسمی دارم که موصی گفته ۲ دانگ فلان ملک را وصی در اختیار گرفته و خرج فلان کار نماید،سوال؟
ایا من وصی میتوانم از اداره ثبت اسناد تقاظای صدور سند بنام خودم کنم؟
اگر نه،چگونه ۲ دانگ را در اختیار بگیرم؟
راهنمایی بفرمایید متشکرم
دروصیت محضری پدرم یک ثلث از دارایی اش که یک منزل مسکونی است به مادرم برسدسندقدیمی است بعضی وراث راضی نیستندچطوری سندبگیرم برای مادرم
سلام وقت بخیر آیا مادر میتواتد وصیت کند که از مالش ۴دخترش و اپسرش به یک اندازه سهم ببرن ؟
بله
به شرطی که بقیه ورثه هم موافق باشند بعد از فوت
اگر نه نمیتوان همچین وصیتی کرد
باسلام
آيادرمورد مال منقول وياغيرمنقول مانعي براي تنظيم وصيت نامه تمليكي نسبت به 6دانگ مالكيت موصي وجوددارد؟چه وجه تمايزي بين 3دانگ و6دانگ وجوددارد كه جنابعالي درمورد6دانگ صلح راپيشنهادميفرمائيد (البته بااين وصف كه وراث مازاد را تنفيذ نمايند) باتشكر
سلام
تفاوتی ندارد چند دانگ و یا چند سهم را میخواهید صلح یا وصیت کنید